Accountants aan de kant gezet

De gemeente Hardenberg wil niet langer doorgaan met het accountantsbureau Baker Tilly. Dit bureau moet de Jaarrekening controleren en heeft met de gemeente afgesproken dat dit gebeurt voor een bedrag van 95.000 euro. De schrik, of beter gezegd: woede onder de raadsleden was dan ook groot toen er een rekening werd ingediend van 150.000 euro extra. Volgens het bureau voor meerwerk, volgens de raad was er geen meerwerk maar slechts basiswerk.

De raad besloot dinsdag de overeenkomst per direct te beëindigen, hoewel hij in principe nog zou doorlopen tot 2023. Tussentijds opzeggen is volgens de voorwaarden wel mogelijk.

De raadsleden waren met name kwaad omdat het accountantsbureau niet wilde beginnen met het controleren van de Jaarrekening voordat overeenstemming was bereikt over de vergoeding. Illegaal, meent de raad, want volgens de voorwaarden mag niet gewacht worden met het controleren. Die controle heeft nu alsnog plaatsgevonden, maar de stukken zijn te laat ingeleverd waardoor de raad het college van B&W niet meer goed kan controleren, vertelde GL-raadslid Romano Boshove.

De vertrouwensbreuk is volgens de raadsleden zo groot dat ze niet langer in zee willen gaan met Baker Tilly en willen onderzoeken of ze een officiële klacht kunnen indienen bij de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants.