/

Aldi krijgt weer ongelijk bij Raad van State

Grootgrutter Aldi heeft geen bewijs kunnen ontdekken dat de gemeente Hardenberg afspraken heeft gemaakt met de andere grootgrutter Jumbo over het Mercatorterrein in Dedemsvaart.

Aldi doet al enkele jaren verwoede pogingen om te verhuizen van Dedemsvaart-centrum naar het Mercatorterrein langs de N377. De gemeente wil dit niet, omdat gevreesd wordt dat anders het centrum van Dedemsvaart wordt leeggezogen. Aldi heeft diverse rechtszaken tegen de gemeente Hardenberg aangespannen, maar uiteindelijk besliste de Raad van State in het voordeel van de gemeente.

De Duitse supermarktketen denkt echter dat geheime afspraken zijn gemaakt met Jumbo. Deze supermarkt wilde ook wel naar het Mercatorterrein maar gaf de poging op omdat de gemeente de verhuizing tegenhield. Aldi denkt nu dat Jumbo geheime afspraken heeft gemaakt met de gemeente om de verhuizing van de Aldi te voorkomen.

WhatsApp-berichten
Om daar achter te komen heeft Aldi stukken opgevraagd van de gemeente over dit dossier. Die heeft Aldi gekregen en volgens de Raad van State blijkt nergens uit de stukken dat de gemeente geheime afspraken heeft gemaakt en dat het betoog van de Aldi-advocaat aan alle kanten faalt. Op één punt heeft Aldi wel gelijk gekregen en dat is dat niet is gezocht in e-mails en WhatsApp-berichten van ambtenaren en wethouders. De gemeente heeft dit onderzoek alsnog laten uitvoeren, maar opnieuw blijkt dat niks wijst op afspraken tussen de gemeente Hardenberg en Jumbo. Omdat Aldi op dat ene punt gelijk heeft gekregen moet de gemeente de proceskosten betalen, samen zo’n 1.500 euro.