Burgers betrekken bij klimaatproblemen

B&W willen de inwoners van Hardenberg betrekken bij de problemen die de klimaatverandering oplevert.

De gemeente is zelf al bezig met het nemen van maatregelen om schade door wateroverlast tijdens extreme buien te beperken. Daarnaast wordt gewerkt aan het vergroenen van de openbare ruimte (bomen, gras en struiken planten) en er wordt voor gezorgd dat het groen beter bestand is tegen lange periodes met droogte.
Nu denkt het college aan een volgende stap, namelijk de inwoners van de gemeente Hardenberg zover zien te krijgen dat ze hun eigen tuinen groener maken.

B&W willen niet alleen inzetten op bewustwording, maar de burgers in actie zien te krijgen. In het plan met als titel ‘Geef acht op het klimaat’ staan acht punten waarmee de inwoners aan de slag kunnen gaan. Om als gemeente daarbij te helpen is als eerste stap een subsidieregeling uitgewerkt.

Met de regeling worden de inwoners gestimuleerd om hun regenwater niet zomaar in de riolering te laten lopen, maar bijvoorbeeld op te vangen in een regenton. Ook een dak of tuin groener maken houdt water vast, waardoor wateroverlast wordt voorkomen. De gemeentelijke bijdrage bestaat niet uit geld, maar uit natura, “want dat past bij De kracht van gewoon doen”, vinden B&W.

De gemeenteraad mag zich dinsdag 26 januari over het plan buigen.