Enexis: “Kloosterhaar heeft geen last van zonnepark”

Inwoners van Kloosterhaar die zelf stroom opwekken maar die stroom niet kwijt kunnen op het netwerk, hebben geen last van het drijvende zonnepark net buiten hun dorp. Dat zegt netbeheerder Enexis. Die koppeling werd wel gesuggereerd door enkele inwoners van Kloosterhaar, waarna vorige maand hierover vragen zijn gesteld in de gemeenteraad van Hardenberg.

Dat antwoord hadden de raadsleden overigens al kunnen weten, want tijdens een informatieavond voor de gemeenteraad op 16 maart heeft Enexis een toelichting gegeven op de transportschaarste op het elektriciteitsnet in Hardenberg. Daarbij is aangegeven dat er voor het terugleveren van duurzame energie, met uitzondering van particuliere zonnepanelen, geen netcapaciteit beschikbaar is. Het drijvende zonnepark op de zandwinplas in Kloosterhaar heeft een eigen aansluiting op het net. Deze installatie heeft daardoor niets te maken met particuliere installaties in het dorp.

Raadsleden suggereerden dat het drijvende zonnepark nog maar gedeeltelijk op het net is aangesloten, maar ook dat blijkt onjuist. Volgens informatie van ontwikkelaar GroenLeven van het zonnepark is het park volledig aangesloten en is er voldoende netcapaciteit (10,9 mva) om de geproduceerde elektriciteit te leveren.