Expositie Leven in Vrijheid

Vorig jaar was in museum ’t Stadhuus aan de Voorstraat 34 in Hardenberg een tentoonstelling gepland over 75 jaar Vrijheid. Vanwege corona werd die expositie uitgesteld. In dit geval komt van uitstel geen afstel, want vanaf zaterdag 3 juli is de tentoonstelling toch te zien. Met inachtneming van de verplichte coronaregels.

In het museum is het verloop van de Tweede Wereldoorlog uitgebeeld, tegen de achtergrond van het leven van gewone burgers. In de ruimtes beneden is onder meer een vergadering van verzetsmensen te zien, er wordt verteld over het leven in werkkampen en de luchtoorlog boven Hardenberg is in beeld gebracht. In het centrum van de bovenzaal wordt een zoektocht naar eten uitgebeeld: vrouwen en kinderen trekken vanuit de steden in het westen van Nederland naar de oostelijke provincies. In de verhalen speelt de Witte Paal op de kruising van nu de N34 en N36 een belangrijke rol.

Het museum is van juli t/m oktober geopend van maandag t/m zaterdag, van 13.30 tot 16.30 uur. De entree bedraagt € 2,50 per persoon. Jongeren t/m 18 jaar hebben gratis toegang. In het museum is een traplift aanwezig en er is een koffiecorner.