Extra energietoeslag

De gemeenteraad van Hardenberg krijgt een voorstel van B&W om de Energietoeslag te verhogen van 800 naar 1300 euro. Hiervoor komen inwoners in aanmerking die maximaal 130% van de bijstandsnorm verdienen.

De gemeente denkt dat zo’n 2.000 huishoudens gebruik zullen maken van de regeling. Tot begin juli zijn er 1116 energietoeslagen toegekend. Dat er nu meer aanvragen worden verwacht, komt doordat de doelgroep is verbreed van 120 naar 130% van de bijstandsnorm. De kosten bedragen ruim 2,6 miljoen euro, een bedrag dat de gemeente terugkrijgt van het Rijk via het gemeentefonds.

Alle mensen met een laag inkomen hebben recht op de toeslag, ongeacht de hoogte van hun energierekening. Dit betekent ook dat de gemeente niet mag controleren of inwoners het bedrag ook daadwerkelijk aan energie hebben besteed. Alleen bij het beoordelen van aanvullende bijzondere bijstand gebeurt dit wel.

Wie de toeslag van 800 euro heeft ontvangen krijgt dit najaar automatisch een nabetaling van 500 euro. Anderen kunnen de toeslag aanvragen bij de gemeente.

De regeling loopt van 1 oktober 2022 t/m 31 juli 2023.