/

Facelift voor Badhuisplein

Het landbouwbeeld van Kiny Copinga aan de Bruchterweg in Hardenberg wordt verplaatst. De nieuwe plek voor het 12 meter lange beeld wordt het Badhuisplein, tegenover de ingang van theater De Voorveghter. De verhuizing maakt deel uit van de nieuwe inrichting van het plein.

De uitstraling van het plein past niet meer in deze tijd, omdat de omgeving de laatste jaren nogal sterk is gewijzigd, vindt de gemeente. Er komen zitbanken, meer groen en nieuwe bestrating. De verkeersstromen zullen niet gewijzigd worden, wat veel buurtgenoten wel hoopten.

Tegenstrijdige wensen
De winkeliers willen het liefst dat je weer via de Marslaan van oost naar west kunt rijden, zonder het ‘moeilijke’ rondje langs het Indiëmonument, maar dat ziet de gemeente niet zitten, omdat je dan te veel verkeer in het centrum hebt en de nieuwe noordkant van de wijk Marsch-Kruserbrink van het centrum wordt afgesneden.

Anderen hopen dat de oversteken veiliger worden, met name voor fietsers. Verder willen ze wat ruimte voor de jeugd hebben, evenveel parkeerplekken terugkrijgen als er nu zijn of zelfs een tunnel voor de fietsers.

Die fietsers moeten eigenlijk via de Prengerlaan rijden naar de scholen zoals het Vechtdal College, Greijdanus, de Nieuwe Veste en het Alfa-college, maar volgens de bewoners zal dat niet lukken: de kortste weg is via het Badhuisplein en de Markt en dus zullen de scholieren die route nemen. De gemeente wil door groenvoorzieningen op de ‘oude route’ te plaatsen de keus voor de Prengerlaan aantrekkelijker maken.

De herinrichting zal naar verwachting bijna 800.000 euro kosten. Hiervoor is in het verleden al zo’n 85% gereserveerd.