/

Fietstocht om verhalen op te halen

Diverse (kandidaat-)Kamerleden met hun wortels in Hardenberg maken zich op voor het laatste deel van hun verkiezingscampagne om een plek in de Tweede Kamer te krijgen of te behouden. Agnes Mulder (CDA), Romano Boshove (GroenLinks), Linda Verschuur (50+) Piet-Cees van der Wel (CDA) en Jaap Jonkers (CDA) weten over een maand of hun inspanning persoonlijk resultaat heeft opgeleverd.

Piet-Cees van der Wel en oud-Hardenberger Jaap Jonkers zijn donderdag met hun campagne begonnen in Gramsbergen. Bij de brug over het Overijssels kanaal stapten ze op de fiets voor een tweedaagse tocht door het Vechtdal: van Gramsbergen via Hardenberg, Den Ham, Ommen en Dalfsen naar Zwolle. Voor Jaap een weerzien met de omgeving van zijn jeugd. Hij woont met vrouw en dochtertje in Joure, in de gemeente Fryske Marren, maar is opgegroeid in Hardenberg. Dat is niet de plek waar hij is geboren, want dat is La Paz, de hoofdstad van Bolivia. Te vondeling gelegd, geadopteerd en liefdevol in het gezin Jonkers opgenomen.

Hij heeft geluk gehad, zegt hij zelf, en om iets terug te doen voor dat geluk zet hij zich al sinds zijn studententijd in voor anderen. Dat doet hij door met anderen te zorgen voor microkredieten, waarmee kleine ondernemers worden geholpen in landen waar veel armoede is. Maar ook voor mensen in Nederland met een migratieachtergrond wil hij zich inzetten. Tijdens de fietstocht van Gramsbergen naar Zwolle gaat hij samen met Piet-Cees langs bij deze nieuwe streekgenoten, om verhalen op te halen over integratie.