Hardenberg haalt kinderkleding uit lichtmasten

HARDENBERG – Wie op zoek is naar een schattig kinderjurkje voor een fan van K3 kan misschien binnenkort terecht bij de kledingbank in Hardenberg. Mits men een pasje heeft, want anders zouden onverlaten ze kunnen ophalen om ze opnieuw aan lantarenpalen op te hangen.

Zo’n jurkje en andere kinderkleding heeft de afgelopen tijd in het centrum van Hardenberg gehangen, naast of boven de door boeren en boerensympathisanten opgehangen omgekeerde Nederlandse vlag. Een onsmakelijk beeld, kreeg de gemeente regelmatig te horen. En dat vinden de bestuurders zelf ook, vandaar dat ze vorige week met een ‘boerenvriendengroep’ om de tafel hebben gezeten om ze laten weghalen. Tot maandag 8 augustus mochten ze dat zelf doen, anders zouden ze door de gemeente worden verwijderd. De vlaggen laat men voorlopig ongemoeid, om geen kat-en-muisspel te maken van het verwijderen en weer ophangen. Overigens worden de vlaggen door deze ongeorganiseerde boerengroep rond Prinsjesdag zelf verwijderd, vertelden ze in een gesprek met burgemeester Offinga.

Ook telefonisch heeft de gemeente contact gehad met enkele Berufsgegner, zoals de Duitsers ze noemen, uit Lutten, Dedemsvaart en Slagharen. Die willen pas stoppen met hun acties als ze namen en adressen hebben van alle kinderen die de afgelopen jaren uit huis zijn geplaatst en als het kabinet Rutte is gevallen. Dat de gemeente daar geen enkele zeggenschap over heeft maakt ze niet veel uit. Met de goedwillende boerengroepen gaat de gemeente in september om de tafel om zaken te bespreken, waarin de gemeente wel een rol kan spelen of kan bemiddelen.