Hardenberg zoekt vooral stabiele coalitie

HARDENBERG – De gemeenteraad van Hardenberg heeft voor de tweede keer op rij na de verkiezingen een duidingsdebat gehouden. Daarin konden alle partijen aangeven hoe de uitslag van de verkiezingen geïnterpreteerd moet worden en welke gevolgen die uitslag moet hebben voor het vormen van een coalitie. Dat gebeurde met een voltallige raad, omdat nu ook de CDA’ers Bakhuis en Breukelman de eed hebben afgelegd.

Waar alle partijen het over eens waren (in Hardenberg maar eigenlijk in alle Nederlandse gemeenten) is dat er iets moet worden gedaan aan de lage opkomst bij de verkiezingen. “In vier jaar tijd hebben we 5% betrokkenheid verloren, dat baart ons zorgen”, vertelde GroenLinks-fractievoorzitter Romano Boshove. Een andere zaak waar de meeste partijen zorgen over hebben is de stabiliteit van het college van B&W. Daarbij werd met name gekeken naar OpKoers, die in vier jaar tijd drie wethouders heeft versleten.

Gebrek aan visie
OpKoers werd ook gewezen op het gebrek aan visie en vernieuwing. “U hebt het over woningen voor starters, voor ouderen en voor de middelmaat (!), maar welke niet-alledaagse oplossingen heeft uw partij. Het enige dat OpKoers zegt is dat eerst duidelijk moet worden waar behoefte aan is, dat we er samen moeten zien uit te komen en dat we er eens goed naar moeten kijken. Erg teleurstellend dat zo’n grote partij geen bouwvisie heeft” verweet Boshove de lokalen.

Fractievoorzitter Annie Kelder van OpKoers gaf wel aan wat de speerpunten van haar partij zijn: een betere bereikbaarheid tussen de dorpen en de grotere plaatsen Hardenberg en Dedemsvaart, meer woningen bouwen, zorgen voor een kernenbeleid, afschaffen van de hondenbelasting en alle winkels de kans geven om op zondag geopend te zijn. Eigenlijk allemaal zaken die de andere partijen ook noemden, naast aandacht voor betere spoor- en wegverbindingen (Nedersaksenlijn, heropening station Bergentheim, veiliger maken van de N36).

Wethouderkandidaten
Bert Gelling (VVD) wilde nog graag weten welke wethouderkandidaten OpKoers en de PvdA hebben, twee partijen waarvan tussentijds een wethouder is vertrokken. Zelf heeft hij al enkele weken geleden aangegeven dat zijn partij Werner ten Kate uit Ommen naar voren zal schuiven, maar Gert Luisman (PvdA) en Annie Kelder lieten zich niet uit de tent lokken. Eerst een programma, dan een coalitie en dan pas praten over wethouders, gaven beiden aan.

Hoe het nu verder gaat is aan CDA-Eerste Kamerlid Theo Rietkerk, door het Hardenberger CDA als informateur gevraagd. Wat zijn partij betreft moet hij inzetten op een stabiele meerderheidscoalitie, die samenwerkt op basis van een akkoord op hoofdlijnen en niet een aan alle kanten dichtgetimmerd document.