Impuls voor het Vechtdal

Een fietspad van Hardenberg naar Rheeze, veilig zwemmen op plekken in de Vecht, fitnessmogelijkheden op de oever, vispassages verbeteren: de provincie Overijssel, waterschappen en gemeenten langs de Vecht trekken samen zo’n 15 miljoen euro uit voor projecten die de kwaliteit van het Vechtdal moeten verbeteren.

In totaal gaat het om 23 projecten, van Zwolle tot Gramsbergen. Zij zijn onderdeel van het overkoepelende programma Ruimte voor de Vecht en moeten onder meer zorgen voor bescherming tegen wateroverlast, voor meer afwisseling in planten en dieren, voor extra plekken om de recreëren en de bekendheid van het Vechtdal vergroten. Grote doelen, die echter niet allemaal tegelijk behaald hoeven te worden. Dat de begroting nu rond is en een begin kan worden gemaakt met de uitwerking van de plannen is de echte start van het project. Deze week hebben 16 deelnemers, of eigenlijk zijn het partners, hun handtekening gezet onder de afspraken. Voor Hardenberg was dat wethouder Alwin te Rietstap.

Over de uitwerking en de voortgang van de projecten worden de bewoners van het Vechtdal met enige regelmaat ‘bijgepraat’. Ook met scholen langs de Vecht worden afspraken gemaakt over lessen over de projecten, zodat jong en oud betrokken wordt bij deze ontwikkeling in het Vechtdal.