De overstap van oude naar nieuwe specialistische GGZ-zorgaanbieders in de gemeente Hardenberg heeft dinsdag tijdens de raadsvergadering voor flink wat emotie gezorgd. Zelfs voor tranen.
Ouders en zorgaanbieders spraken de raad toe over ‘een ramp’ die dreigt te ontstaan. De gemeente moest nieuwe contracten afsluiten voor de hulp aan kinderen met psychische problemen en was verplicht dat volgens Europese aanbestedingsregels te doen. Daarbij vielen enkele van de huidige aanbieders buiten de boot.
“Het gaat om ongeveer 250 kinderen uit de gemeente Hardenberg, waar in de loop van 2023 een andere plek voor gezocht moet worden. Kinderen worden weggerukt uit hun veilige behandelomgeving, waar ze een vertrouwensband hebben opgebouwd met hun hulpverlener” vertelde een ouder in tranen. De ouders verwachten een terugval bij hun kinderen, wat uiteindelijk kan leiden tot een nog grotere hulpvraag.
Europese aanbesteding
Ook de psychiaters van de Psychiater Praktijk Vechtdal, het echtpaar Kroon en De Jong, wezen de raad op de kwalijke gevolgen voor de kinderen. Zij behandelen kinderen uit de gemeente Hardenberg die onder meer last hebben van depressies, zichzelf beschadigen, verslaafd zijn, onrust veroorzaken of anderen pesten. De nieuwe zorgaanbieder, Dimence, kan dit werk straks niet aan. “Hoe kan de gemeente zo’n miskoop doen”, vroeg mevrouw Kroon zich af. “Ouders en huisartsen hebben tegen de gemeente gezegd dat ze toch zorg moeten inkopen bij huidige aanbieders, hoewel de gemeente heeft gezegd dat de uitkomst van de Europese aanbesteding bindend is en dat de gemeente daar verder niets aan kan doen.”
Minder winst voor zorgbedrijf
Overigens is de uitkomst van de aanbesteding ook slecht voor hun bedrijf en hun medewerkers, zei De Jong. Nu Psychiater Praktijk Vechtdal buiten de boot is gevallen zouden ze wel eens uit Hardenberg kunnen vertrekken. Het bedrijf is actief in een grote regio, van Zwolle, Dalfsen en Ommen tot Hardenberg en zelfs tot in Twente. Een bedrijf dat de afgelopen jaren flink heeft verdiend aan de zorg die ze verlenen, want volgens de onderzoekers van Follow The Money behoort hun praktijk tot de top-10 van de meest winstgevende vof’s en maatschappen. Het ‘verlies’ van Hardenberg gaat dan ook ten koste van de winst van hun zorgbedrijf.
Maatwerk leveren
Verantwoordelijk wethouder Te Rietstap zat net als de ouders door deze zaak met een knoop in de maag, zei hij, maar volgens hem wordt niet per 1 januari 2023 abrupt afscheid genomen van de oude zorgaanbieders. Voor 90% van de jongeren zal de hulp afgerond zijn op het moment dat de nieuwe zorgaanbieders aan het werk gaan. Voor nieuwe aanvragen geldt dan het verhaal niet dat de kinderen worden weggerukt uit hun veilige behandelomgeving. Voor de 10% die langer hulp nodig heeft, wordt geprobeerd maatwerk te leveren, zodat ze eventueel bij hun oude zorgaanbieder kunnen blijven, met wie ze een vertrouwensband hebben opgebouwd. Te Rietstap: “Maar daarvoor hebben we naast de gemeente zowel de ouders als de zorgaanbieders nodig, dus een garantie dat voor die kinderen alles bij het oude blijft kunnen wij niet afgeven, omdat je met de andere partijen moet samenwerken.”