Project Rheezermaten zorgt voor veilige en aantrekkelijke Vecht

RHEEZE – Er was even wat verbazing vrijdagmiddag toen bij de officiële opening van het project Rheezermaten natuurkenner Johan Poffers uit Hardenberg antwoord gaf op de vraag welk cijfer hij het project gaf. “Een zeven-en-een-half”, vertelde Poffers. Dat betekent dat de balans tussen ecologie, economie en waterveiligheid aardig is gelukt, want meestal is hij wat minder positief als er ‘gemorreld’ wordt aan de natuur.

De herinrichting van het gebied Rheezermaten is onderdeel van het programma Ruimte voor de Vecht. Het is de bedoeling dat de Vecht veilig wordt gehouden en dat het wonen, werken en recreëren in het Vechtdal aantrekkelijker wordt gemaakt. Daar heeft men heel wat instanties en bedrijven voor nodig, waaronder waterschap Vechtstromen, de provincie Overijssel en gemeenten zoals Hardenberg. Vertegenwoordigers van die instanties en bedrijven waren vrijdag samengekomen in Ruim op het industrieterrein Nieuwe Haven in Hardenberg, de vroegere Itterfabriek die is omgetoverd tot plek voor creatieve ondernemers en tot vergader- en presentatieruimte.

Na de presentatie op scherm en interviews met enkele bestuurders werd per bus een bezoek gebracht aan de Huijssteeg in Rheeze. Daar kon men met eigen ogen zien hoe delen van het zomer- en winterbed van de Vecht opnieuw zijn ingedeeld, met nieuwe meanders en natuurvriendelijke oevers. Er was geen officiële openingshandeling, maar met het voordragen van het gedicht Ze zal eeuwig blijven, een ode aan de Vecht door de Groningse stadsdichter Myron Hamming die werd begeleid door violist Sietse van Gorkom, werd de bijeenkomst in Rheeze afgesloten.

[smartslider3 slider=”5″]