Protestvlaggen moeten verdwijnen

De gemeente Hardenberg geeft de ‘vlagophangers’ nog tot volgende week donderdag de tijd om de omgekeerde Nederlandse vlaggen in de stads- en dorpscentra te verwijderen van de openbare weg. Als dat niet gebeurt zal de gemeente ze laten verwijderen. In het buitengebied wordt vooralsnog geen actie ondernomen.

De omgekeerde Nederlandse vlag wordt door boeren gebruikt als symbool tegen de stikstofplannen van het kabinet. De eerste dagen dat ze in het centrum van onder meer Hardenberg, Dedemsvaart en Balkbrug zijn opgehangen aan bruggen en lantarenpalen heeft de gemeente niets willen doen, om de boeren op die manier de ruimte te geven hun protest zichtbaar te maken. Nu is het echter genoeg, vindt burgemeester Offinga, omdat er ook inwoners zijn die zich eraan storen. “En ik ben tenslotte burgemeester van alle Hardenbergers.”

Hij heeft geprobeerd met de vlagophangers in contact te komen, maar niemand heeft zich als groep of als individu gemeld. Voor een deel is dat te verklaren, aldus Offinga, omdat een gedeelte van de vlaggen is opgehangen door mensen die niets met de boerenwereld te maken hebben. Mochten de vlaggen niet uiterlijk 20 juli zijn verwijderd dan zal de gemeente ze vanaf donderdag laten verwijderen.