/

Raad kiest nieuwe wethouder

Nico Lansink uit Borne is de nieuwe wethouder van de gemeente Hardenberg namens de partij OpKoers.nu. Hij is opvolger van Jan ten Kate die vrijdag wordt geïnstalleerd als burgemeester van Staphorst. De stemming moest vanwege corona schriftelijk via een drive-thru in de parkeergarage van het gemeentehuis.

Het voorlezen van de uitslag van de stemming en de felicitatietoespraak van OpKoers-fractievoorzitter Annie Kelder moesten overigens twee keer gebeuren, omdat het de eerste keer niet was te zien en te horen door het thuispubliek.

Tegenstem te veel
Van de 31 aanwezige raadsleden stemden 25 voor en 6 tegen. De tegenstemmers waren in elk geval de 3 VVD-raadsleden (1 was afwezig) en het enige overgebleven lid van 50Plus, want dat hadden ze in een stemverklaring al aangekondigd. De andere twee zijn onbekend, omdat de stemming geheim was, maar het ligt in de lijn der verwachting dat ook oppositielid Jacco Rodermond van D66 heeft tegengestemd. Het raadslid van GroenLinks, Romano Boshove, waarschijnlijk niet omdat hij ook bij de vorige tussentijdse wethoudersverkiezing had aangegeven dat hij voorstander was van een volledig college.
Mocht die theorie juist zijn dan heeft net als de vorige keer een lid van de coalitiepartijen uit rebelsheid of onnozelheid ook tegengestemd.