Raad tevreden over voorstel energietoeslag

HARDENBERG – “Laat de bevolking weten wat we doen, dat we ermee bezig zijn”, vertelde CDA-fractievoorzitter Elma Soeten dinsdag tijdens de oriënterende raadsvergadering in Hardenberg. Ze doelde op de hulp voor mensen die in zogenoemde ‘energie-armoede’ leven.

De raad stemt binnenkort over het voorstel om degenen die recht hadden op 800 euro energietoeslag een extra toeslag te geven van 500 euro. Dat is trouwens geen Hardenbergs idee maar landelijk beleid. De landelijke richtlijn is dat mensen met een inkomen tot 120% van het ‘sociaal minimum inkomen ‘ in aanmerking komen voor de energietoeslag. Hardenberg heeft er zelf voor gekozen om de inkomensgrens te verhogen tot 130%, waardoor meer mensen een toeslag kunnen krijgen.

Afgelopen dinsdag werd het voorstel voor het eerst door de raad besproken. Arsanio Wiet (PvdA) was blij met het voorstel, maar hij had wel zorgen over de toekomst. Telt je vakantiegeld mee om te bepalen of je recht hebt op een toeslag, wilde hij weten. Dat de inkomensgrens keihard is vond hij wel een bezwaar. Bij 130% krijg je 1300 euro, bij 131% krijg je niets. Wiet: “Kan er niet een soort afbouwtraject worden gemaakt? Bijvoorbeeld bij 140% krijg je 1100 euro, bij 150% 900 euro etc.”

Mariëlle Giethoorn van OpKoers zag ook problemen door de hoge voedselprijzen.
“Kinderen van scholen die meedoen met het project Gezonde School moeten fruit meenemen naar school. Maar fruit is duur. Kan gemeente niet een soort fruitfonds vormen? Dan krijgen alle kinderen fruit”, opperde ze.

Romano Boshove voorzag organisatorische problemen als opeens veel meer mensen de energietoeslag aanvragen. Hij wilde weten van wethouder Linda Verschuur of de ambtelijke organisatie de vraag dan wel aankan. De wethouder dacht van wel, “maar als het niet lukt kom ik bij u terug.”
Boshoeve wilde ook weten hoe studenten worden geholpen, nu de rechtbank heeft beslist dat zij niet van de toeslag uitgesloten mogen worden. “Wat doe je met studenten die geen eigen gasrekening hebben, maar waarvan de energiekosten verwerkt zijn in huurprijs”, was zijn vraag aan wethouder Verschuur. Volgens haar heeft iedere student die hoofdinwoner is recht op de energietoeslag, maar hoe alles precies zit wordt waarschijnlijk op Prinsjesdag duidelijk. “Ons advies is: wacht even Prinsjesdag af zodat we weten waar we aan toe zijn.”