HARDENBERG – De gemeenteraad van Hardenberg neemt het initiatief om een soort noodfonds te maken voor energiekosten. Dat is de uitkomst van het raadsdebat van dinsdag. Maar niet alleen dat, er wordt ook gekeken hoe je clubs en verenigingen kunt helpen die hun onderkomen gasvrij willen maken maar die op dit moment die investering niet kunnen betalen.
Dat de nood hoog is, kon opgemaakt worden uit het verhaal van HHC-voorzitter Arend Jan Veurink. De gemeente moest van de landelijke overheid het contract met Gazprom opzeggen, waardoor gebruikers van bijvoorbeeld sportparken, sporthallen en zwembaden opeens veel meer voor een nieuw gascontract moesten betalen. Dat ze hierin niet waren begeleid door de gemeente stuitte nogal wat fracties tegen de borst.
Compensatieregeling
Dat nieuwe contract was voor HHC, maar ook voor andere clubs, een rib uit hun lijf. “Het is meer dan 11 keer zo duur”, vertelde Veurink die becijferde dat het zijn club 60.000 euro extra kost. “Dat kunnen wij niet opvangen, zodat we met toestemming van de ledenvergadering een tijdelijke contributieverhoging hebben ingevoerd.”
Hij vroeg de gemeente om extra druk te zetten bij de landelijke overheid om met een goede compensatieregeling te komen, om hulp te bieden aan mensen die de hogere contributie niet kunnen betalen en om ruimhartig hulp te bieden aan verenigingen die bezig zijn met energiebesparende maatregelen. “Vol gas van het gas af”, gaf hij de raadsleden mee.
Die raadsleden hinken een beetje op twee gedachten: ze willen wel een noodfonds instellen zoals bijvoorbeeld Gouda en Enschede dat doen, maar ze zouden het zonde vinden als ze geld uitgeven terwijl even later blijkt dat de landelijke overheid financiële hulp biedt aan verenigingen en bedrijven.
Meer communiceren
Hardenberg wil een stap vooruit zetten, vertelde wethouder Ten Kate. In de eerste plaats zijn de landelijke en provinciale overheid aan zet, maar de gemeente heeft ook een rol. Hoe je de mensen bereikt die recht hebben op hulp was (opnieuw) een punt van discussie. “Mensen denken soms dat het een gift is van de gemeente maar het is een recht. Daarnaast is er de schaamte om hulp te zoeken en vaak weten mensen niet op welke hulp ze recht hebben”, meende fractievoorzitter Romano Boshove van GroenLinks, die pleitte voor extra communicatie.
De raad besloot tenslotte van de energiehulp geen politiek punt te maken, maar gezamenlijk een voorstel voor te bereiden waarmee B&W aan de slag kunnen.