Raadslid Wolbink vraagt aandacht voor vogelgriep

HARDENBERG – “Er zijn twee bedrijven in ons gebied getroffen door vogelgriep. Zij zijn geruimd, maar bij de andere bedrijven heerst grote onrust. Kan de gemeente iets doen om de mensen over de gevaren te informeren”, wilde CDA-raadslid Teun Wolbink weten. Hij stelde die vraag aan B&W tijdens de raadsvergadering van dinsdag.

Er zijn volgens hem veel watervogels bij de Kotermeer in Dedemsvaart, de vloeivelden in De Krim en het Vechtpark in Hardenberg. Die kunnen zorgen voor verdere besmetting. Vooral de vele ganzen bij sportpark De Kruserbrink zijn hem een doorn in het oog. “Ouders van leerlingen van het Vechtdal College hebben de school benaderd om de gymlessen op het sportpark op te schorten. Eigenlijk zou de gemeente de populatie beheersbaar moeten maken, vond het raadslid.

Wethouder Alwin te Rietstap zag niet veel heil in het nemen van maatregelen. “Je gaat met het afsluiten van wandelpaden in het park niet voor minder besmettingen zorgen. Want hoe komt die besmetting in de stal? De bedrijven die geruimd zijn werkten volkomen schoon en toch was er besmetting. Bovendien is de relatie van de ganzen met de vogelgriep niet aan te tonen.”

Wolbink gaf nog de suggestie om een paginagrote advertentie in de krant te plaatsen, “want het gaat mij om bewustwording”, maar volgens de wethouder staan de kranten al bol van de artikelen over vogelgriep. “Maar misschien kan het CDA daar zelf een rol in spelen?” kaatste hij de bal terug.