Iers volkorenbrood

Ingrediƫnten:
- 1 theelepel stroop
- instant gist (2x7 gr. Dr. Oetker of 1x11gr. Bruggeman)
- 450 ml handwarm water
- 450 gram volkorenbloem
- 2 theelepels zout
- een flinke handvol gemengde zaden (b.v. zonnebloem, pijnboom, pompoen)
- beetje boter om in te vetten

Bereiding:
1. Roer de stroop met de gist door het warme water.
2. Laat het 5 minuten staan tot het is opgelost en de gist schuimt.
3. Meng de bloem met het zout en een deel van de zaden in een kom.
4. Giet het gistwater door de bloem en roer met een houten lepel tot een nattig mengsel.
5. Vet een cake- of broodvorm met een inhoud van zeker 1,5 liter in met boter.
6. Giet het beslag in de vorm.
7. Bestrooi met de rest van de zaden.
8. Dek de vorm losjes af met folie en zet 30 minuten weg een op lekker warme plaats.
9. Verwarm de oven voor op 225 graden.
10. Bak het brood in ongeveer 45 minuten gaar.
11. Verwijder 15 minuten voor het einde van de baktijd de bakvorm voor een knapperige korst.