Rekenkamer: Gemeente moet beter communiceren

Eerst vertellen wat je wilt doen en dan pas aan de slag gaan en niet andersom, zoals nu nog vaak gebeurt. Die houding zou de gemeente Hardenberg wat vaker mogen hebben, vindt de Rekenkamer. Die baseert zich op een onderzoek door het Groningse bureau Enneüs naar de manier waarop de bevolking is betrokken bij de komst van het azc in Heemserveen, de verkeerssituatie bij sportpark De Boshoek, de aanleg van bedrijventerrein Broeklanden-Zuid en het energieproject Lutten Levert.

De aanleiding voor het onderzoek zijn klachten van inwoners dat ze niet goed en niet op tijd worden betrokken bij projecten die te maken hebben met ruimtelijke ontwikkelingen.
De gemeente Hardenberg is snel geneigd om de communicatie informeel te regelen via persoonlijke contacten. Een communicatieplan wordt zelden gemaakt. Alleen bij de komst van het azc is dat gebeurd, maar dat is dan ook samen met het Centraal Orgaan voor de opvang van Asielzoekers gedaan.

Duidelijkheid voorop
Ook is niet altijd duidelijk op welk niveau inwoners kunnen deelnemen: worden ze alleen geïnformeerd of mogen ze ook daadwerkelijk meepraten? Dat moet duidelijker, vindt de Rekenkamer, zodat er geen boze en teleurgestelde inwoners zijn die de gemeente als tegenstander zien, zoals nu het geval is bij de komst van windmolens tussen Bergentheim en Kloosterhaar.

Volgens het bureau Enneüs is het vooral goed gegaan bij het project Lutten Levert en vooral slecht gegaan bij de verkeerssituatie bij De Boshoek. Het bureau geeft in het onderzoeksrapport aan wat in het vervolg beter moet om de inwoners geen katterig gevoel te bezorgen bij projecten die met ruimtelijke ordening te maken hebben.

Tips en aanbevelingen
B&W van Hardenberg zeggen dat ze de tips en aanbevelingen van de Rekenkamer ter harte nemen. Dat wil nog niet zeggen dat ze 1 op 1 worden overgenomen, maar B&W zijn al met enkele zaken aan de slag gegaan, zeggen ze. Het is bijvoorbeeld duidelijk dat elk project maatwerk vraagt. En dan moet je geen uitgebreid communicatieplan maken dat toch niemand leest, maar een strategie voor communicatie vaststellen.

Ook zijn ambtenaren op cursus gestuurd om zó te schrijven dat inwoners hun stukken kunnen begrijpen. Dit landelijk project, getiteld Direct Duidelijk, moet voor begrijpelijke teksten zorgen die ook nog eens prettig leesbaar zijn.

De gemeenteraad mag dinsdag 15 december zeggen wat ze vindt van het rapport en de reactie van B&W.